Website logo

Hoe kies ik een goede fietshelm?

Op deze pagina vertellen we u alles wat u moet weten om online een goede fietshelm uit te kiezen. Misschien vraagt u zich af, moet ik wel online een fietshelm kopen of kan ik beter naar de winkel gaan? De voordelen in het kort zijn: maximale keuze, de laagste prijs en terugsturen mag altijd. Om deze voordelen allemaal ook te kunnen benutten hebben we een stappenplan gemaakt. Hier vindt u een keuzenhulp om zo efficiënt mogelijk de helm te vinden die goed bij u past.

We doorlopen op deze pagina de volgende stappen om een goede fietshelm te kunnen kiezen:
  1. Welke soort fietshelm heb ik nodig?
  2. Welke maat fietshelm heb ik?
  3. Kies in de tabel de juiste fietshelm maat.
  4. Hoe vergelijk ik fietshelmen op prijs?
  5. Hoe bestel én retour ik online een fietshelm.
  6. Voorbeelden met veel gekozen fietshelmen deze maand.
Vrouw op brug met fietshelm op

Welke soort fietshelm moet ik kiezen?

Het soort fietshelm is redelijk eenvoudig te bepalen. Als het gaat om plezier en sport dan hebben we de fietshelmen verdeeld in de volgende categorieën: Deze categorieën wijzen uiteraard op zichzelf. Afhankelijk van je hobby of sport zal je in deze categorie vinden wat je zoekt.
Als het gaat om vrijetijdsbesteding of normaal fietsverkeer dan hebben we naast fietshelmen voor kinderen en baby's, de volgende helmen voor volwassenen: De eerste categorie is de grootste voor alle helmen voor volwassenen. De categorie voor de Speedpedelec helmen is een aparte categorie, omdat deze helmen aan strengere eisen voldoen. Het zijn tenslotte hele snelle elektrische fietsen. Binnenkort verwachten we ook nog een nieuwe variant voor mensen die geen helm willen, maar wel enige bescherming, dat zijn de fietshelmpetten. Deze zijn echter nog volop in ontwikkeling. Zodra deze beschikbaar worden zullen we er meer over schrijven.

Welke maat fietshelm heb ik?

Welke maat u heeft hangt af van de omvang van uw hoofd. We gaan u helpen om dit handig op te meten. Dan weet u direct welke maat u moet kiezen. De volgende manier van opmeten is een veelgebruikte methode. Neem een soepel meetlint. U mag dit zelf doen, maar als iemand u helpt is dat vaak iets nauwkeuriger. Meet nu de omtrek van uw hoofd op ongeveer 2 centimeter boven de wenkbrauwen.
Fietshelm maat bepalen door hoofd op te meten

De omtrek omrekenen naar maat

Nu u de omtrek van uw hoofd weet is het eenvoudig om de bijbehorende maat op te zoeken. In onderstaande tabel staan de gangbare fietshelm maten. Bij elke fietshelm staat de maat ook in de specificaties, want het kan soms wat afwijken van dit schema.
Omtrek hoofd Maat
51 cm of minder XXXS
52 - 53 cm XXS
53 - 54 cm XS
55 - 56 cm S
57 - 58 cm M
59 - 60 cm L
61 - 62 cm XL
63 cm of meer XXL

Fietshelmen vergelijken op prijs

Hoe kan ik een fietshelm vergelijken op basis van de prijs? Hoe vind ik de voordeligste helm? Daar komen wij met onze hulp om de hoek kijken. Ons doel van Fietshelm.net is het verzamelen en vergelijken van alle fietshelmen uit online webshops. Door deze allemaal naast elkaar te zetten en de opties te geven om te filteren, blijven de juiste helmen over voor u. Hier ziet u direct waar deze het voordeligste is op dit moment, we actualiseren de prijzen namelijk elke dag. Bovendien kunt u ook gemakkelijk zoeken naar een helm in uw favoriete kleur.
Toon mij alle fietshelmen
Fiets vanaf nu plezierig en veiliger met een fietshelm op.

Hoe bestel ik een fietshelm en kan ik deze retour sturen?

Hoe kunt u eenvoudig een fietshelm bestellen en eventueel retourneren? Het bestellen van de juiste helm is eenvoudig nu u precies weet wat uw maat is. Door onze overzichten met fietshelmen is het bestellen bij de juiste webshop gedaan in een handomdraai. Maar wat als de helm niet goed is, mag ik deze dan gewoon terugsturen? Als eenmaal het pakketje is afgeleverd bent u natuurlijk benieuwd of uw nieuwe helm goed past. U zet de helm op en klikt het bandje vast. Zit de helm prettig? Schuift de helm niet heen en weer op uw hoofd en knelt deze ook niet? Dan is dit de helm die u nodig had. Mocht de helm toch niet goed zitten, dan mag u deze altijd retourneren. Dit is namelijk wettelijk vastgelegd bij het kopen op afstand. Dit is in ieder geval 14 dagen, maar soms ook langer. Meestal moet u het artikel eerst aanmelden bij de webshop waar u deze gekocht heeft. U krijgt dan een retourlabel en kunt de helm (vaak gratis) weer terugsturen. Daarna kunt u een grotere of kleinere maat kiezen.

Vaak zitten er wel voorwaarden verbonden aan het retour sturen van een artikel, bij fietshelmen is dit niet anders. We kunnen het als volgt samenvatten wat de algemene regels zijn. Pak de helm uit, laat stickers en labels er nog wel aanzitten. U mag de helm nu van alle kanten bekijken en passen. Stel je riempjes in op de juiste stand en houd de helm een tijdje op als u wilt. Even een dagje gaan fietsen met de helm op en dan pas terugsturen is niet de bedoeling. De kans bestaat namelijk dat de helm beschadigd. Ook kunnen er vliegjes inkomen of ander vuil. Is de helm nog netjes schoon en onbeschadigd dan zullen de webshops er geen probleem van maken, anders heeft u de kans dat de retour niet geaccepteerd wordt of dat er een percentage afgetrokken zal worden van het retourbedrag. In principe is dit allemaal logisch. Wat ons betreft heeft de webshop de plicht om goede service te leveren en aan de andere kant moet de consument hier ook netjes mee omgaan.
Man en vrouw met fietshelm op
Er zitten veel voordelen aan het online bestellen van een fietshelm.

Veel gekozen fietshelmen deze maand:

Pol PolispGoudt aero fietshelm l 58-61cm zwart


Vanaf: € 50,95
bekijk en bestel

Lazer fietshelm Impala unisex wit maat 52-56 cm


Vanaf: € 49,25
bekijk en bestel

Alpina Helm MTB 17 darkblue-neon 54-58


Vanaf: € 61,84
bekijk en bestel

Veel gestelde vragen over fietshelm kiezen

Veel fabrikanten adviseren om een fietshelm na ongeveer 5 jaar te vervangen. Blootstelling aan UV-straling en water hebben invloed op de beschermende werking van de helm. Ook moet je de altijd helm vervangen na een val of hard stoten omdat het binnenwerk beschadigd kan zijn.

Er is een groot aanbod tweedehands fietshelmen in bijvoorbeeld kringloopwinkels. Koop echter nooit een tweedehands fietshelm. Je weet niet wat er met een helm is gebeurd. Bovendien valt schade aan het binnenwerk niet altijd te zien. Grote kans dat een tweedehands fietshelm helemaal niet meer veilig is.

Voor de beste fietshelmen geschikt voor een fietstocht op een elektrische fiets, kijkt u bij het overzicht fietshelmen voor volwassenen. Hier kunt u de standaard fietshelmen voor reguliere fietstochten vinden, die ook geschikt zijn voor op de ebike.

Meet de omtrek van je hoofd met een meetlint (meet net boven de wenkbrauwen). Kijk vervolgens in onze maattabel welke maat daarbij past en kies je favoriete fietshelm.

Ja, het advies is om een fietshelm te vervangen na een val of harde klap op de helm. Zelfs als je geen schade ziet aan de helm is het beter om de helm te vervangen. Mogelijk is het binnenwerk van de helm namelijk wel beschadigd en dat is het deel wat je hoofd moet beschermen.