Website logo

Goede fietshelmen voor op de elektrische fiets

Als we het hebben over een fietshelm voor een elektrische fiets dan moeten we onderscheid maken tussen twee soorten. Maar voordat we dit doen moeten we het even hebben over de juiste benaming. Je hebt namelijk een e-bike, een pedelec en een speed pedelec. De e-bike is een fiets zonder trapondersteuning en met een gashendel. De pedelec is de normale elektrische fiets en de speeds pedelec is de snelle variant. Dit is verwarrend omdat bijna iedereen die e-bike zegt, aan een normale elektrische fiets denkt! Deze naam is ondertussen zo verwaterd, dat veel webshops en leveranciers dit ook als standaard term gebruiken voor een elektrische fiets. Om het niet moeilijker te maken dan het is, schrijven wij e-bike en elektrische fiets als we het over hetzelfde hebben en speed pedelec als we het over de snelle variant hebben.

Waarom doen we dit? Omdat als het over het over fietshelmen gaat, we deze eigenlijk eenvoudig kunnen opdelen in twee groepen. De verplichte helm voor de speed pedelec en een optionele helm voor de gewone elektrische fiets.
Een fietshelm op een elektrische fiets is absoluut een aanrader.
Zoals geschreven is een helm voor een speed pedelec verplicht. Geen wonder, want ze gaan best wel rap. Ze worden vaak gebruikt als een alternatief vervoer voor woon-werk verkeer, super handig ook in stedelijke gebieden. Voor de speed pedelec is een helm verplicht, voor de gewone elektrische fiets dus (nog) niet. Of het verstandig is om een fietshelm verplicht te maken voor e-bikes is nog maar de vraag. Of ze de veiligheid kunnen vergroten, dat is een open deur. Met een goede helm breng je de kans dat je hoofdletsel oploopt een heel stuk naar beneden. Zoals gezegd hebben we dus twee soorten als we praten over elektrische fietsen, laten we deze eens wat beter bekijken.
Een goede fietshelm dragen verkleint de kans op
ernstig hersenletsel met 60%.

Een fietshelm voor de 'gewone' elektrische fiets

De elektrische fiets is een uitkomst voor veel mensen. Bijvoorbeeld voor naar het werk. Waar eerder de afstand net teveel was voor een normaal stukje fietsen, zorgt de e-bike ervoor dat het ineens wel haalbaar is. Ook steeds meer jongeren en bijvoorbeeld jonge ouders maken gebruik van een elektrische fiets. Of wat te denken van senioren die ondanks soms wat lichamelijke klachten, toch weer plezier hebben gevonden in het maken van mooie fietstochten op de elektrische fiets.

Heerlijk fietsen door de natuur met je haren in de wind of... toch maar een helm opzetten? Veel mensen vinden een helm overdreven of niet prettig zitten. Het eerste punt is aan het kantelen, doordat meer mensen inzien dat een helm ernstig letsel of erger kan voorkomen. Dat het niet comfortabel zou zitten is ook achterhaald. De fabrikanten vinden steeds nieuwe technieken en vormen om een fietshelm zo licht en comfortabel mogelijk te maken. Zo zijn er verschillende manieren om deze goed af te stellen naar wens en heb je ook voldoende ventilatie om te voorkomen dat een helm warm en benauwd zou aanvoelen.
Bekijk hier alle fietshelmen voor de elektrische fiets

Je kan niet zonder een goede fietshelm voor een speed pedelec

Het is even wennen weten we uit ervaring, maar het is een heerlijke manier van jezelf verplaatsen. Geen ronkende motoren en geen last van files. Met de speed pedelec ga je met een flinke vaart van A naar B. Het is in sommige gevallen hét alternatief voor de auto om bijvoorbeeld naar je werk te gaan. Zeker als je van plan bent grotere afstanden af te leggen.

Een normale elektrische fiets zal met ondersteuning op ongeveer 25 km/u uitkomen. De speed pedelec gaat tot 45 km/u. Dit mag op de rijbaan, op het fietspad mag je 40 km/u. Net als met een scooter of bromfiets zorgt deze snelheid voor meer risico. Een goede speed pedelec gebruiker is zich hiervan bewust en zal niet alleen zijn rijstijl aanpassen, maar ook aan zijn uitrusting denken. Een goede helm, die overigens verplicht is voor speed pedelecs, mag dan ook zeker niet ontbreken. Deze helmen voldoen aan extra hoge veiligheidseisen. Daarnaast zijn ze ook voorzien van de nodige comfortabele opties zoals ventilatie en draagcomfort, zodat ook lange afstanden geen enkel probleem zijn om deze te dragen.
Bekijk hier alle speed pedelec fietshelmen
Op een elektrische fiets is een fietshelm zeker aan te raden

Populaire fietshelmen voor elektrische fietsers

Het aanbod fietshelmen voor mensen met een e-bike is gelukkig groot en gevarieerd. Hier laten we een aantal voorbeelden zien van populaire en veel bekeken helmen van dit moment:

Abus Helm Pedelec 2.0 signal Geel S 51-55cm


Onze keuze
Vanaf: € 177,95
bekijk en bestel

Polisport PolispGoudt twig fietshelm l 58-61cm wit/mat carbon


Vanaf: € 64,95
bekijk en bestel

Pol PolispGoudt aero fietshelm l 58-61cm zwart


Vanaf: € 50,95
bekijk en bestel