Website logo

Veiligheid en kinderhelmen

In Nederland is een fietshelm bij baby's en kinderen niet verplicht. Maar we leggen je hier graag uit waarom een fietshelm wel aan te raden is. Bij zowel volwassenen als kinderen is een fietshelm een goede bescherming tegen een val op het hoofd. Maar bij kinderen is deze extra van waarde. Dit komt door een aantal redenen. Ten eerste is het hoofd en de schedel van een kind nog verre van volgroeid. De impact en de gevolgen van een val of ongeluk kunnen daardoor aanzienlijk groter zijn. Ook de kans op hersenletsel is aanwezig. En in tegenstelling tot een gebroken arm zal hersenschade nooit meer volledig genezen. Onze hersenen zijn een wonderbaarlijk orgaan. Zelfs na hersenschade is het mogelijk dat andere delen van de hersenen bepaalde functies 'overnemen'. Maar de daadwerkelijke schade aan het weefsel zelf zal nooit meer herstellen. Daarom is het zo belangrijk om een kinderhoofdje te beschermen met een kinderfietshelm. Maar hoe kies je nu een veilige fietshelm voor kinderen?

Voorbeelden van veilige kinderhelmen

Dit zijn een aantal voorbeelden van veilige kinderfietshelmen. Deze helmen zijn vaak beschikbaar in verschillende maten. Ze voldoen aan de veiligheidsnorm. Let bij aanschaf van een fietshelm ook op draagcomfort en ventilatiemogelijkheden.

Waar moet een kinderhelm aan voldoen?

Aan welke eisen moet een kinderhelm voldoen? In Nederland moet iedere kinderfietshelm in ieder geval voldoen aan de EN-1078 norm. Deze norm staat ook altijd op het label aan de binnenkant van de helm. De eisen van deze norm zorgen ervoor dat een helm door de keuring komt en dus veilig is voor kinderen. Helmen zonder deze norm zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar op een Chinese website en zijn wellicht een paar euro goedkoper maar niet volledig betrouwbaar op het gebied van veiligheid. Niet doen dus, koop gewoon een veilige kinderhelm in een Nederlandse winkel of webshop en check dus altijd even of deze EN-1078 norm op de helm staat. Koop ook geen tweedehands kinderfietshelm, want wellicht is de helm aan de binnenkant beschadigd.
Bekijk kinderhelmen met EN-1078 norm

Een goed passende helm is heel belangrijk!

Ook bij kinderhelmen is een goed passende helm één van de belangrijkste dingen om op te letten. Net zoals bij een helm voor volwassenen, moet je eerst goed de maat bepalen van het hoofdje van je kind. We schreven eerder over een goede methode om de maat van je fietshelm te bepalen. Een kinderhoofdje is natuurlijk in de groei. Controleer dus ongeveer elk jaar of de helm nog voldoet aan de maat van het kinderhoofd. Bij twijfel of zit je net op de grens tussen twee maten? Koop dan een grotere maat en probeer met de bandjes de helm goed af te stellen. Als een helm goed past, zal het dragen van de helm ook comfortabel aanvoelen. De bandjes moeten ook niet in de weg zitten en voldoende ventilatiemogelijkheden zijn ook belangrijk.
Bekijk hier direct de kinderfietshelmen
Kinderfietshelm kiezen op basis van veilige normen
Steeds meer ouders kiezen voor veiligheid en laten hun kind een fietshelm dragen.

Zelf op de elektrische fiets, kind voorop of achterop mét helm

Steeds meer ouders fietsen op een elektrische fiets. Ideaal, want je bent super snel op je plaats van bestemming. Ook met kinderen voorop en/of achterop in een stoeltje wordt er steeds meer gebruik gemaakt van een elektrische fiets. Ons advies: denk hierbij aan de veiligheid van je jonge kinderen. Je maakt met een elektrische fiets meer vaart en snelheid, dus zeker als je hierop jonge kinderen vervoert is het een verstandige keuze om te kiezen voor een helm. Met een helm kies je voor meer veiligheid voor je jonge kind.
Bekijk alle veilige baby- en kinderfietshelmen hier
Een goede fietshelm hoeft niet duur te zijn.

Mijn kind wil geen fietshelm dragen

Soms wil een kind geen fietshelm dragen. Om te voorkomen dat het een strijd gaat worden, hebben we een aantal tips voor je die kunnen helpen een kind over te halen toch een helmpje op te zetten.
  • Betrek je kind bij de aankoop van de helm.
  • Laat leuke voorbeelden zien die aansluiten bij de belevingswereld van je kind.
  • Er zijn leuke helmen te vinden van alle Disney figuren of superhelden uit kinderfilms.
  • Je hebt ook leuke hoesjes die over de helm gaan, zo maak je een helm elke keer weer nieuw en leuk. De hoesjes zijn ook handig als je kind opeens de Spiderhelm zat is maar de helm verder nog goed is.
  • Laat je kind waterafstotende stickers op de helm plakken.
  • Zorg dat de helm en het (kin)bandje comfortabel zitten.
  • Draag zelf ook een helm en geef het goede voorbeeld!
  • Benadruk de voordelen van veiligheid, maar maak een kind nooit bang met verhalen over ongelukken, dit kan sterk averechts werken.

Veilig fietsen, het blijft het allerbelangrijkste

Tot slot, een kinderhelm is geen wondermiddel. De fietshelm voor kinderen draagt bij aan de veiligheid en zal in sommige gevallen ernstig letsel of zelfs levensreddend zijn. Maar veilig leren fietsen en ongelukkig vermijden staat op nummer één. Inzicht in het verkeer en zorgen dat je goed zichtbaar zijn is net zo belangrijk. Fietsles op school en veel oefenen met ouders of begeleiders is een must. Een kind is niet alleen lichamelijk nog niet volgroeid, maar ook qua inzicht heeft het nog veel te leren. Alleen door voldoende te oefenen en het te corrigeren waar nodig, zal het op een veilige manier kunnen deelnemen aan het toch wel erg drukke verkeer hier in dit land. En let op; een fietshelm kan ook schijnveiligheid bieden.

Kies een populaire kinderfietshelm: