Website logo

Wat is een veilige fietshelm?

Wat is een veilige fietshelm? Want als het gaat om fietshelmen, dan is de eerste gedachte dat alles om veiligheid draait. Toch is dit niet helemaal waar want ook comfort, gebruiksgemak en duurzaamheid zijn bij het dragen van een helm belangrijke punten. Dit komt omdat het stukje veiligheid wat genuanceerder ligt dan veel mensen denken. Hoe duurder een helm, des te sterker en veiliger is deze. Dat is vaak de gedachte. Toch is de veiligheid van een fietshelm niet altijd af te meten aan de prijs. Dit komt omdat fietshelmen moeten voldoen aan bepaalde normen. Voor een normale fietshelm is dit de EN 1078 norm. Voor de extra snelle e-bikes, de zogenaamde speedpedelecs is een hogere standaard, deze norm verplicht dat de helm bestand moet zijn tegen een impact op hogere snelheid. Voor kinderen is er ook een aparte norm. Dit heeft er vooral mee te maken dat het kinbandje bij een kinderhelm automatisch moet losschieten bij een harde impact (dus nadat de helm eerst de klap heeft opgevangen). Dit is bedacht om te voorkomen dat kinderen stikken doordat het bandje de luchtwegen dichtknijpt. Zoals u ziet, is er overal aan gedacht en dit heeft geresulteerd in strenge eisen waaraan een fietshelm moet voldoen. Om terug te komen op het prijsverschil, dit zit vooral in alles naast de veiligheid. Zoals comfort, meer ventilatie of uitgebreidere opties om de helm helemaal naar wens af te stellen. Koopt u dus een helm bij een van de webshops die we op deze website bespreken, dan mag u er vanuit gaan dat dit veilige helmen zijn die aan de eisen voldoen. Laten we daarom kijken wat verder belangrijk is als het om de veiligheid gaat. We bespreken hier de veiligheid van fietshelmen voor dames, heren en kinderen.

Kies een veilige fietshelm:

Abus Helm Pedelec 1.1 pearl Wit M 52-57cm


Vanaf: € 125,95
bekijk en bestel

Lazer fietshelm Chiru unisex wit/zwart maat 52-56 cm


Vanaf: € 30,25
bekijk en bestel

Pol PolispGoudt aero fietshelm l 58-61cm zwart


Vanaf: € 50,95
bekijk en bestel

Een goed passende helm

Dit is een basisvereiste. Een helm die te los zit zal de klap niet goed kunnen opvangen. De kans dat de helm losschiet is ook aanwezig. Bij een te losse helm zal de klap juist extra hard aankomen op uw hoofd. Daarom is het belangrijk dat de helm goed aansluit op uw hoofd en is de juiste pasvorm en maat bepalend voor de veiligheid. Hoe u de juiste maat kunt kiezen bespreken we verderop op onze website.
Een goed passende helm is de basis van een veilige helm.
Wielrenner gevallen
Een aantal helmen willen we nog wat uitgebreider bespreken omdat hier, zoals eerder genoemd, nog specifieke veiligheidsnormen en eigenschappen aan gekoppeld zijn.

Wat zijn veilige kinderhelmen?

Wat ons betreft is een verplichting van een fietshelm nog niet aan de orde. Maar voor kinderen is het eigenlijk gewoon een nobrainer. Je wilt er geen watjes van maken en af en toe vallen, daar is niets mis mee. Maar als een kinderhelm kan voorkomen dat je kind hoofdletsel oploopt, dan is de keuze snel gemaakt. Wat zijn veilige helmen voor kinderen? We bespreken dit op de volgende pagina.
Veilige kinderhelmen

Veilige helmen voor e-bikes en speedpedelecs

Wat zijn veilige helmen voor snelle e-bikes of supersnelle e-bikes, ook wel speedpedelecs genaamd? We laten hier een aantal voorbeelden zien en gaan dieper in op de veiligheidseisen waaraan deze groep helmen moet voldoen. Over welke NEN norm hebben we het en wat is MIPS eigenlijk? Je leest het niet allemaal
Veilige e-bike helmen

Veilige mountainbike helmen

Heerlijk de natuur in of de crossbaan op met de mountainbike! Lekker raggen en als je helemaal afgemat bent dan neem je een douche en rust je lekker uit met een tevreden gevoel. Elke doorgewinterde mountainbiker weet dat deze sport of hobby niet zonder gevaar is. Je gaat hard, soms vlak langs dikke bomen of takken. Veiligheid is belangrijk en de fietshelm is een onderdeel van je gair.
Wat zijn veilige mountainbike helmen?
Door de snelheid en vaart die je kunt maken met een elektrische fiets,
is een fietshelm een verstandige keuze.

Hoe beschermt een fietshelm tegen hoofdletsel?

Hoe beschermt een fietshelm tegen hoofdletsel? Het korte antwoord is, het verdeeld de krachten van de impact. Dat een helm bescherming geeft daar zullen weinig mensen iets tegenin brengen, maar hoe werkt het precies? De bescherming van de helm is tweeledig. Allereerst is het een extra laag tussen jouw hoofd en bijvoorbeeld de stoeprand. De helm vangt de klap op en zal beschadigen (wat in principe de bedoeling is) waardoor je hoofd niet beschadigd. Het tweede belangrijke deel is dat de helm de krachten verdeeld. Als je met je hoofd op het wegdek smakt of nog erger, tegen een stoeprand, dan komt de volledige kracht op de plek die de grond raakt. De helm zorgt er voor dat de krachten verdeeld worden over het hele oppervlak van de helm en dus over een veel groter deel van je hoofd. De krachten die doorgegeven worden worden dus verdeeld over een veel groter gedeelte.
Overigens is het absoluut aan te raden (of eigenlijk ben je het aan jezelf verplicht) om de helm na een val weg te doen. Niet naar de kringloopwinkel, maar in de container. Dit is niet bedacht door de fietshelmverkopers, maar voor je eigen veiligheid. Na een klein tikje is er niets aan de hand, maar na een flinke val wel. Ook al is de helm optisch nog prima toonbaar, van binnen kunnen er barsten of beschadigingen zijn opgetreden. Dit hoort zo, daarmee heeft de helm de klap opgevangen. Maar de volgende impact kan de helm deze bescherming niet meer bieden. Daarom wordt er altijd aangeraden om je helm te vervangen na een flinke val. Kies dus ook nooit ervoor om een gebruikte fietshelm te kopen, want je weet niet wat ermee gebeurd is. Een nieuwe helm aanschaffen kost je wederom een bepaald bedrag, maar het goede werk dat de helm heeft gedaan voor jouw lichaam is onbetaalbaar!

Veel gekozen fietshelmen:

Polisport PolispGoudt light pro fietshelm l 58-62cm mat rood/zwart


Vanaf: € 78,95
bekijk en bestel

Abus Helm Pedelec 2.0 glacier Blauw S 51-55cm


Onze keuze
Vanaf: € 116,95
bekijk en bestel

Polisport PolispGoudt twig fietshelm l 58-61cm grijs/fluo geel


Vanaf: € 64,18
bekijk en bestel

De normen voor fietshelmen op een rijtje

We hebben het al eerder gehad over het feit dat fietshelmen aan normen moeten voldoen. In principe is dat met elke fietshelm het geval, daar hoef je jezelf dus geen zorgen over te maken. Behalve als je bijvoorbeeld een fietshelm koopt bij een Chinese webshop. Wil je het zelf even controleren, kijk dan in de omschrijving van de fietshelm welke norm er vermeldt staat. Ook kan je dit zelf checken omdat het op het label aan de binnenkant van de fietshelm moet staan. Welke normen zijn er voor fietshelmen?
Dit zijn de geldende veiligheidsnormen voor fietshelmen:
Soort fietshelm Normering
Volwassenen fietshelm EN-1080
Speedpedelec fietshelm NTA 8776
Kinder fietshelm EN-1078

Overigens is het natuurlijk geen enkel probleem om als gewone fietser voor een helm met de hoogste standaard te kiezen. Soms zijn deze iets duurder, maar het prijsverschil is relatief klein.
Fietser met fietshelm met kind achterop

Veiligheidssystemen van een fietshelm

In de loop van de tijd zijn de fietshelmen steeds meer uitgerust met nieuwe snufjes en speciale veiligheidssystemen voor optimale bescherming. Lees hieronder verder voor meer info over de veiligheidssystemen. We denken dan bijvoorbeeld aan de volgende technieken:

Het MIPS systeem

Het MIPS systeem is misschien wel de bekendste, je ziet het regelmatig voorbijkomen bij verschillende helmen. De helmen voor de speed pedelec bijvoorbeeld, deze hebben tegenwoordig allemaal het MIPS systeem. MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System. Een hele mond vol, je hoeft dit niet te onthouden. Wat doet MIPS? Dat is een belangrijkere vraag. MIPS zorgt er voor dat de buitenschaal van je helm, licht kan meedraaien bij een impact. Het vangt de krachten dus nóg iets beter op. De 'remweg' van de klap wordt als het ware iets verlengt, waardoor de schok beter geabsorbeerd kan worden.

Hoe werkt het WaveCel fietshelm systeem?

Het WaveCel systeem is ook een mooie uitvinding. Het is bedacht door chirurg Madey en biomedisch ingenieur Bottlang. Je ziet het direct aan de helm. Er zit geen foam of schuim in, maar een golvende cellen structuur. Dit vangt de klap nog beter op volgens de ontwikkelaars. De kans dat je een hersenschudding oploopt is vele malen kleiner zeggen ze. Tijdens de impact heb je als het ware een eigen kreukelzone. De cellen kreukelen namelijk letterlijk in elkaar bij een klap. Dit zorgt voor een hele goede absorptie van de krachten die op het hoofd terecht komen. Er zit wel een klein nadeel aan deze soort helmen, ze zijn iets zwaarder en dat kan tijdens het dragen minder comfortabel aanvoelen.

Wat doet het SPIN systeem in een fietshelm?

Dit is een eigen systeem van de POC fabrikant. Het staat voor Shearing Pads INside. Binnen in de helm zitten pads die gevuld zijn met gel. Net zoals het MIPS systeem zorgt dit ervoor dat de helm tijdens een klap nog iets mee kan draaien. Ook dit moet weer zorgen voor een krachtenreductie op het hoofd. We hebben deze helm zelf nog niet getest, maar ons lijken de gelpads ook zeker bijdragen aan het draagcomfort.

Een fietshelm met KinetiCore

Dan is er ook nog het KinetiCore systeem. Dit is van Lazer. Deze fietshelmen zijn uitgerust met de KinetiCore techniek. Ze hebben hier volgens eigen zeggen jarenlang aan gewerkt en dit is volgens deze fabrikant de beste veiligheidstechniek die ze konden bedenken. Hier gaat uiteraard veel onderzoek en testen aan vooraf. Dit systeem zit helemaal in de helm zelf verwerkt. Daardoor is er meer ruimte voor ventilatie en ook het totale gewicht van de helm gaat hierdoor omlaag. Het werkt met schuimblokken die vervormen bij een harde klap. Hierdoor kan de buitenkant van de helm ook weer iets bewegen en zal de schok van de energie opgenomen worden.

Veel verschillende veiligheidssystemen

We zien dus dat er veel verschillende technieken zijn. Vaak ontwikkelen grote fabrikanten hun eigen veiligheidssysteem. Het één hoeft niet direct beter te zijn dan het ander. Het belangrijkste is dat deze systemen er voor zorgen dat de klap niet direct wordt doorgegeven aan het hoofd. Zoals beschreven werken deze opties ook als een soort van kreukelzone. Soms letterlijk, waardoor zoals we eerder vermeld hebben, een fietshelm niet voor een tweede keer gebruikt zou moeten worden na een heftige val. Het is net zoals met een auto die in de kreukels zit, daar stap je ook niet meer in.

Tot slot moeten we nog wel opmerken dat deze speciale veiligheidssystemen vaak in het duurdere segment beschikbaar zijn. Dat is omdat de snelle fietsers extra bescherming nodig hebben. Ook voor sporters die een hoge snelheid halen met bijvoorbeeld wielrennen of ruige sporten zoals MTB en BMX, is een extra veiligheidstechniek geen overbodige luxe.

Kies een veilige fietshelm:

Pol PolispGoudt aero fietshelm l 58-61cm zwart


Vanaf: € 50,95
bekijk en bestel

Bobike Fietshelm One Plus maat XS (48-52cm) coffee


Vanaf: € 35,95
bekijk en bestel

Volare Kinder Fietshelm XS Blauww Wit 47-51 cm extra klein model


Vanaf: € 29,30
bekijk en bestel